Wat is een omvormer?
Wat is een omvormer?
Waarom heb je een omvormer nodig? De elektriciteit geproduceerd door zonne-energiesystemen is in de meeste situaties niet direct bruikbaar voor huishoudelijke apparaten of voor teruglevering aan het elektriciteitsnet. Dit komt omdat zonnepanelen gelijkstroom (DC) genereren, terwijl het huishoudelijke net en de meeste apparaten werken op wisselstroom (AC) met een standaardspanning van 230 volt in Europa. Om deze reden is een omvormer essentieel; het is het kritieke component dat de gelijkstroom van de zonnepanelen omzet in wisselstroom, compatibel met het lichtnet en huishoudelijke apparaten. Door deze transformatie kunnen de opgewekte zonne-energie effectief worden gebruikt binnen het huis en kan overtollige energie worden teruggeleverd aan het net, waardoor de zonnestroominstallatie een waardevolle aanvulling wordt op de energievoorziening.
Van gelijkspanning naar wisselspanning
Zonnepanelen leveren standaard gelijkstroom op. Om gebruik te kunnen maken van deze stroom moet deze gelijkstroom omgezet worden in een constante wisselspanning of wisselstroom van 230 volt. Dit gebeurt in een omvormer. De omvormer zet de gelijkspanning eerst om in een sinusvormige wisselspanning. Dit wordt vervolgens omgezet naar een spanning die iets boven de lokale netspanning ligt. Dit om te zorgen dat de zonnestroom daadwerkelijk wordt teruggeleverd.
Jouw bestaande elektrische stroomgroepen
Bij het kiezen van een geschikte omvormer is het belangrijk rekening te houden met de bestaande elektrische aansluiting. Omvormers die een vermogen van meer dan 600 W kunnen leveren, moeten worden aangesloten op een aparte stroomgroep. Omvormers tot circa 3000 W kunnen op een normale groep van 16A worden aangesloten. Voor grotere systemen is het nodig een zwaardere zekering te gebruiken, omdat anders op een mooie zomerse dag de ‘stop doorslaat’. Onze gecertificeerde installateurs sluiten jouw installatie aan volgens de NEN1010 normen. Zij zullen dus altijd zorg dragen voor een vakkundige en optimaal functionerende zonnestroominstallatie.
De hoofdzekering en de zekering van de zonnepanelen
Als je een zwaardere zekering wilt gebruiken, is het belangrijk om te controleren of de hoofdzekering dit toelaat. De hoofdzekering moet altijd zwaarder zijn dan de zwaarste zekering ‘aan afnemerzijde’ (in dit geval de omvormer). Als de omvormer een zekering van 25A nodig heeft, moet de hoofdzekering minimaal 35A zijn. Huishoudens en kleine kantoren zijn in Nederland standaard afgezekerd op 25A. Een aansluiting verzwaren kost geld. In sommige gevallen is het daarom beter om twee kleine omvormers op verschillende groepen aan te sluiten, dan één omvormer op een te zware groep. Voor grotere systemen zijn er omvormers met een drie-fase-aansluiting waarmee het vermogen gelijk wordt verdeeld over de drie fasen, waardoor een lagere afzekering mogelijk is
Installatie van de omvormer
De omvormer is een zeer belangrijk onderdeel van een zonnepanelen-systeem. Hieronder staan drie zaken waar een installateur mee te maken krijgt;
Onze installateurs zijn vakkundig en hebben al duizenden uiteenlopende situaties meegemaakt, waarvoor zij altijd een oplossing vinden.
Benieuwd naar jouw mogelijkheden?
Vraag dan nu een offerte aan.