Terugverdientijd zonnepanelen

Terugverdientijd zonnepanelen

Met de aanschaf van zonnepanelen gaat je besparen op jouw energiekosten. De energie die je eerst afnam van jouw energieleverancier, ga je voortaan zelf opwekken. Het verschilt per zonnepanelensysteem hoeveel dit is. Een gemiddeld zonne-energiesysteem heeft 12 zonnepanelen die jaarlijks gezamenlijk ongeveer 3255 kWh opleveren.

Opbrengst zonnepanelen

De opbrengst van jouw zonnepanelen is ook eenvoudig zelf te berekenen. Stel je hebt een zonnepaneelsysteem met een vermogen van 310 Wp per zonnepaneel. Een systeem van 10 zonnepanelen heeft zo een totaal vermogen van 3100 Wp. Deze installatie levert gemiddeld 2712 kWh op. De correctiefactor is 0,875. We vermenigvuldigen de 3100 Wp (10 zonnepanelen) maal de correctiefactor 0,875. Dat wordt 3100*0,875= 2712 kWh per jaar wat jouw installatie oplevert. Als de prijs van een kWh van een energieleverancier € 0,23 is, dan doet je dit maal de 3100 kWh (3100*€ 0,23). De jaarlijkse besparing die je op de energiekosten hebt is € 713,–.

De terugverdientijd van jouw installatie

Hoe hoger je rendement is, hoe sneller je jouw zonnepanelen heeft terugverdient. Want hoe hoger jouw rendement, hoe hoger jouw jaarbesparing op jouw energierekening is. Het rendement op jouw panelen is afhankelijk van meerdere factoren; zonuren, investering en jouw verbruik. Aan zonuren kunnen we helaas niet veel veranderen. We kunnen geen invloed uitoefenen op het weer. Waar je wel invloed op hebt is jouw investering en verbruik.

De terugverdientijd van zonnepanelen laat zien binnen hoeveel jaar jouw investering is terugverdiend. De levensduur van zonnepanelen is ongeveer 25 jaar. Als je een regulier zonnepaneelsysteem hebt, zal je de jaarlijkse besparing van € 713,– moeten delen door de investering van het zonnepaneelsysteem.

Bij bijvoorbeeld een zonnepaneelsysteem van 10 AEG monokristallijne zonnepanelen. De investering hiervoor is € 4.164,–. De terugverdientijd zal dan zijn € 713,–/ € 4.164,– wat ongeveer 5,8 jaar is. Na deze terugverdientijd ga je dus echt het rendement van jouw zonnepanelen ervaren. Bij BonGo Solar kiezen wij enkel voor kwaliteit. Daarom werken wij alleen samen met aanbieders waarbij de garantie de eerste 10 jaar geen verlies in rendement is, en na 25 jaar nog maximaal 80% rendement.

Energieverbruik tips. Haal het beste rendement uit jouw installatie!

  • Verlichting: maak gebruik van ledlampen in huis.
  • Wassen en drogen: een droger kost ontzettend veel stroom. Kies er wat vaker voor om de was op te hangen. Ook volle wasmachines op lagere temperatuur draaien bespaart energie doordat je minder vaak hoeft te wassen.
  • Huishoudelijke apparatuur: er zit een groot verschil in energieverbruik tussen apparaten. Kies voor apparaten met een energiezuinig label. Ook kunt je kiezen om apparaten echt van het stroom te halen in plaats van op stand-by te laten staan.
  • Isolatie: ook isolatie kan je besparingswinst opleveren. Veel goed geïsoleerde woningen hebben amper energieverlies of stookkosten. Dit is wel een tip die je wat extra investering kan kosten. Echter dubbele ramen, isolatie van dak, buitenmuren en vloer kan je al een besparing van €1.700,- per jaar opleveren (bron: Milieucentraal)

  • Verwarming: veel mensen kunnen besparen op hun verwarming. Kies bijvoorbeeld voor een slimme thermostaat of stel jouw thermostaat zo in dat hij alleen verwarmt als je thuis bent. Ook adviseren wij je jouw CV zo in te stellen dat deze op eco-stand staat of de aanvoertemperatuur niet al te hoog is. Raadpleeg bijvoorbeeld de consumentenbond voor bespaar of insteltips voor de CV-ketel.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden?
Vraag dan nu een offerte aan.

Ook verdienen met zonnepanelen?

  • Verdien gemiddeld € 1200,- per jaar

  • Gegarandeerd de beste Prijs

  • Binnen 2-6 weken geinstalleerd