Brandgevaar bij zonnepanelen. Hoe zit dit?

Brandgevaar bij zonnepanelen. Hoe zit dit?

In 2018 werden verschillende branden door zonnepanelen gemeld. Reden voor paniek? Wat ons betreft niet, want bij zonnepanelen van Zonnig Groen hebben we nog nooit met een brandgeval te maken gehad bij inmiddels duizenden zonnestroominstallaties. In dit artikel leggen we uit welke zonnepanelen brandgevaarlijk kunnen zijn, waarom dat zo is en waar je op moet letten bij de aanschaf van zonnepanelen.

Waarom vliegen sommige zonnepanelen in brand?

Er is niet direct één merk zonnepanelen aan te wijzen die vaak in brand vliegen. Dit doordat er veel verschillende merken zijn met zeer uiteenlopende kwaliteitsstandaarden. Wel zien wij uit ervaring dat indak-zonnepanelensystemen vaker in brand vliegen dan andere installaties. Zo’n kleine 5% van de woningen in Nederland heeft een indak-zonnepanelensysteem. Bij een indak-systeem worden de zonnepanelen als dakbedekking geïnstalleerd waardoor dakpannen op de plek van de zonnepanelen niet meer nodig is. Deze vorm wordt vaak op nieuwbouwwoningen toegepast. Bij zeven van de twaalf woningbranden door zonnepanelen in 2019 betrof het een indak-systeem. Dit doordat de zonnepanelen te dicht op het isolatiemateriaal van het dak liggen waardoor verhitting, en vervolgens brand kan ontstaan.

Welke zonnepanelen zijn brandgevaarlijk?

We begrijpen de zorgen omtrent zonnepanelen en brandgevaar maar al te goed. Daarom leggen we graag uit hoe het komt dat sommige zonnepanelen in brand vliegen. De voornaamste oorzaak van brandende zonnepanelen is ondeugdelijk installatiewerk. Soms kopen mensen zonnepanelen en laten deze door onbekwame installateurs plaatsen, met mogelijk ernstige gevolgen. Zo worden zonnepanelen soms te dicht op het dak geplaatst waardoor ze oververhit raken of worden kabels dusdanig verkeerd geplaatst dat dit brandgevaar oplevert. Wij adviseren daarom altijd je zonnepanelen te kopen bij en te laten plaatsen door een gecertificeerd bedrijf.

Welke zonnepanelen zijn niet brandgevaarlijk?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om de veiligheid van jouw zonnepanelen te waarborgen.

  • Kies altijd voor een bedrijf met inhouse installatieservice. Zonnig Groen werkt met eigen gekwalificeerde installateurs. Laat jouw zonnepanelen absoluut nooit door een ‘gewone’ dakbedekker installeren.
  • Kies voor zonnepanelen van een betrouwbaar merk. Extreem goedkoop kan verleidelijk zijn, maar kwaliteit en veiligheid moeten voorop staan. Zonnig Groen wordt door klanten geprezen om de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
  • Kies voor een gedegen merk omvormer, zoals AEG, GoodWe of SolarEdge. Hang desgewenst een rookmelder op in de buurt van de omvormer. Misschien overdreven, maar als dit een veilig gevoel geeft raden wij dit zeker aan.

Veiligheid is alles en brand is zorgwekkend. Echter moeten we meenemen dat zonnepanelen de afgelopen jaren enorm in populariteit zijn toegenomen. De prijs van zonnepanelen is in de afgelopen jaren namelijk fors gedaald. Veel mensen hebben ontdekt dat de aanschaf van zonnepanelen veel goedkoper is dan verwacht en tevens voor een flinke besparing op de energierekening zorgt. Zo’n explosieve groei in aanschaf zorgt als vanzelfsprekend voor meer problemen. Maak je dan ook niet onnodig veel zorgen. Als je zonnepanelen bij een betrouwbare partij koopt en laat installeren, is de kans op problemen nihil.

Welke zonnepanelen zijn niet brandgevaarlijk?

Wat wij met zekerheid kunnen zeggen is dat er nog nooit zonnepanelen van onze merken, die wij hebben geleverd en geïnstalleerd, in de brand zijn gevlogen. Deze zonnepanelen zijn van hoge kwaliteit, hebben een betrouwbaar rendement en een lange levensduur. Dankzij onze hoge kwaliteitsstandaarden en onze eigen installatieservice kunnen wij je veilige zonnepanelen garanderen!

Benieuwd naar jouw mogelijkheden?
Vraag dan nu een offerte aan.

Ook verdienen met zonnepanelen?

  • Verdien gemiddeld € 1200,- per jaar

  • Gegarandeerd de beste Prijs

  • Binnen 2-6 weken geinstalleerd