Sneeuw op je zonnepanelen. Wat moet je doen?

Sneeuw op je zonnepanelen. Wat moet je doen?

Als er sneeuw op jouw zonnepanelen ligt dan komt het directe en indirecte zonlicht niet goed op de zonnepanelen terecht. Dit kan voor jou een reden zijn om de sneeuw van je zonnepanelen te verwijderen, maar is dit echt nodig?

Zonnepanelen hebben een speciale coating die vuil afstoot. Ze worden altijd in een bepaalde hoek gemonteerd zodat de regen de panelen schoon spoelt en sneeuw gedeeltelijk eraf valt. De meeste zonnepanelen kunnen echter sneeuw dragen. De hoeveelheid is afhankelijk van de mechanische belasting van de zonnepanelen. Met sneeuwval is het dus niet direct van belang dat je de panelen sneeuwvrij maakt. Hieronder leggen wij uit wat je het beste kunt doen.

Hoe je sneeuw verwijdert van de zonnepanelen

Het is gevaarlijk om je dak op te gaan met gladheid. Gebruik daarom een wisser met telescoopsteel. Op deze manier kun je vanaf de grond of via een dakraam in ieder geval bij een deel van de panelen komen. De rest van de sneeuw zal door de winterzon of de warmte van je woning smelten. Let wel op dat Je dit met een zachte wisser doet. Je wilt immers geen schade aan de zonnepanelen brengen. Verwijder altijd alleen sneeuw, geen ijs!

Een tweede optie is om een specialist in te schakelen. Bedrijven die zonnepanelen schoonmaken, kunnen vaak ook de zonnepanelen sneeuwvrij maken. Dit is een goede oplossing als Je het te gevaarlijk vindt of als Je niet in staat bent om het zelf te doen.

Wat je vooral niet moet doen!

Bij het sneeuwvrij maken van jouw zonnepanelen zijn er een aantal dingen die je zeker niet moet doen.

  • Spuit nooit je zonnepanelen schoon met water. Wanneer je jouw zonnepanelen schoon probeert te maken met water ontstaat de kans dat er een laagje ijs op de panelen komt of dat je in een erger geval schade maakt;
  • Gebruik nooit (steen)zout of autowas. Dit kan de beschermende coating van de zonnepanelen beschadigen of zelf verwijderen;
  • Gebruik geen ruitenkrabber. Dit kan je zonnepanelen ernstig beschadigen. Je kunt in dit geval beter wachten tot de zon zijn werk doet.

Conclusie. Kun je het beter laten liggen of verwijderen?

Over het algemeen kunt u beter de sneeuw laten liggen. In de wintermaanden leveren de zonnepanelen sowieso al minder op vanwege de mindere zonuren en de sneeuw glijdt altijd vanzelf weer van de zonnepanelen af!

Benieuwd naar jouw mogelijkheden?
Vraag dan nu een offerte aan.

Ook verdienen met zonnepanelen?

  • Verdien gemiddeld € 1200,- per jaar

  • Gegarandeerd de beste Prijs

  • Binnen 2-6 weken geinstalleerd