Speciale zonnestroomsystemen

Speciale zonnestroomsystemen

Vaak wordt er gedacht dat er geen mogelijkheid is tot één installatie bij verschillende typen daken. Door bijvoorbeeld ligging en hoek. Dit is echter niet waar! Naast de meest voorkomende installaties op schuine en platte daken zijn er ook een aantal speciale situaties.

Het is zaak om de ligging, de wijze waarop de zonnepanelen zijn ingedeeld en de indeling van de omvormers, juist te berekenen. Dit is iets waarvoor wij bij Zonnig Groen het software pakket AIV gebruiken. Hiermee kunnen wij exact voor je uitrekenen wat de ideale verdeling is op verschillende daken.

Zonnepanelen als dakbedekking met het inDak systeem

We zien het steeds vaker; in-roof of indak zonnepanelen. Dit is een speciale constructie waarbij zonnepanelen als dakbedekking worden gebruikt. Dit geeft het huis een moderne look en veel mensen vinden dit een mooiere oplossing dan het monteren van de panelen óp het dak. Maar wanneer kies je voor zonnepanelen als dakbedekking en wat zijn de voor- en nadelen? Lees het hieronder.

Wat is een inDak systeem?

Eigenlijk is het verschil in één zin samen te vatten; reguliere zonnepanelen worden op het dak gemonteerd en een inDak systeem wordt áls dak gemonteerd. Bij een inDak systeem heb je dus geen apart dak meer, maar vormen de zonnepanelen het dak. Dit geeft het huis een moderne uitstraling en een mooiere afwerking dan de standaard montage.

De voor- en nadelen van een inDak systeem

Zonnepanelen als dakbedekking hebben een groot voordeel ten opzichte van de standaard montage van zonnepanelen:

  • Het hele dak kan gevuld worden met zonnepanelen, iets wat met reguliere zonnepanelen vaak niet haalbaar is;

Uiteraard zijn er ook een aantal nadelen deze vorm van zonnepanelen:

  • Kosten; deze vorm van zonnepanelen is duurder dan de reguliere installatie;
  • Warmteafvoer; zonnepanelen zijn bedoeld om zonlicht op te vangen en dat geeft warmte. Bij een inDak systeem liggen de panelen in het dak, waardoor er extra aandacht besteed moet worden aan de warmteafvoer.
  • Ze hebben een iets lager rendement doordat de zonnepanelen warmer worden.

Wanneer kies je voor een inDak systeem?

Op basis van de voor- en nadelen is deze keuze al redelijk eenvoudig: je kiest voor zonnepanelen als dakbedekking als je dit mooier vindt dan de standaard installatie óf als je toe bent aan een dakrenovatie.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden?
Vraag dan nu een offerte aan.

Ook verdienen met zonnepanelen?

  • Verdien gemiddeld € 1200,- per jaar

  • Gegarandeerd de beste Prijs

  • Binnen 2-6 weken geinstalleerd