Gratis BTW-teruggave!

Wij geven korting op de BTW-teruggave!

Als u een zonnepanelensysteem bij Zonnig Groen afneemt, bent u extra voordelig uit. Met de gratis btw-teruggaveservice vragen wij de 21% btw voor u terug!

Toch liever zelf de BTW terugvragen?

Als je er toch voor kiest zelf de BTW terug te vragen dan zijn er een aantal stappen die je moet volgen. Wij hebben deze stappen voor je op een rij gezet!

Stap 1: Aanmelden als ondernemer voor de BTW

Meld je eerst als ondernemer aan voor de BTW want alleen ondernemers kunnen BTW terugvragen. Je bent uiteindelijk ook ondernemer omdat jouw zonnepanelen stroom voor je opwekken. Een deel van deze stroom zal je niet gebruiken. Dit ga je terugleveren aan de energiemaatschappij. Je krijgt hiervoor een vergoeding en daarmee ben je ondernemer voor de BTW.

Vul dit formulier (opgaaf zonnepaneelhouders) in en stuur het op naar de belastingdienst. Er zijn hierbij twee voorwaarden:

  • Jouw naam moet op de rekening van de energieleverancier staan;
  • Jouw naam moet op de factuur van de leverancier van zonnepanelen staan.

Nadat de belastingdienst het formulier heeft ontvangen beoordelen zij deze en krijg je binnen 10 dagen een brief waarin zij laten weten of je als BTW-ondernemer bent geregistreerd. In deze brief staat ook jouw omzetbelastingnummer.

KOR – kleineondernemersregeling

In het formulier opgaaf zonnepaneelhouders moet je aangeven of je mee wilt doen met de kleineondernemingsregeling (KOR). Hier onder in het kort wat wel of niet meedoen voor jou zal betekenen:

Wel meedoen Niet meedoen
Per wanneer ga je deelnemen? Jouw deelname gaat in op 1 januari van het jaar dat volgt op het jaar van de aanschaf van zonnepanelen. Koop je in 2020 zonnepanelen? Dan gaat jouw deelname op 1 januari 2021 in. Je kunt in 2020 gewoon BTW terugvragen
BTW betalen Je hoeft vanaf 2021 geen BTW te betalen over de stroom die je levert aan jouw netbeheerder. Ook niet over de stroom die je zelf zal gebruiken! In 2020 zal je de BTW nog wel betalen. Je zult jaarlijks BTW betalen over de stroom die je terug levert. Je zal (meestal) ook BTW betalen over de energie die je zelf verbruikt. Je kunt hierbij waarschijnlijk forfait toepassen.
BTW-aangifte Je doet maar 1x BTW-aangifte om jouw BTW terug te vragen en verschuldigde BTW aan te geven. Je doet periodiek BTW-aangifte/td>
BTW terugvragen Je vraagt in jouw 1e BTW-aangifte de BTW terug over de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Maak je hierna nog meer kosten? Klik hier voor meer informatie. Je kunt wel BTW terugvragen over jouw zakelijke kosten en investeringen. Denk hierbij aan onderhoud of de aanschaf van een 2e set zonnepanelen.
Hoe lang doe ik mee? Je doet minimaal 3 jaar mee aan de KOR. Je kunt jouw deelname niet tussentijds beëindigen. Ook eventuele nieuwe ondernemingsactiviteiten die je start binnen die 3 jaar vallen onder de KOR. Jouw deelname eindigt alleen als jouw omzet boven de € 20.000 komt. Op een later tijdstip toch deel gaan nemen? Dat kan als je op dat moment aan de voorwaarden voldoet.

Stap 2: geef jouw rekeningnummer door voor de uitbetaling

Deze stap is erg belangrijk! Sla deze stap ook zeker niet over. Zorg er voor dat je dit gedaan hebt vóór je de aangifte doet (stap 3). Dit voorkomt vertraging bij de uitbetaling. De belastingdienst gebruikt niet automatisch het rekeningnummer dat bij hen bekend is. Heb je dus al een keer een rekeningnummer doorgegeven dan mogen zij dit nummer niet automatisch gebruiken. Je rekeningnummer kun je hier digitaal doorgeven.

Het formulier moet als volgt worden ingevuld:

  • Heb je geen contactpersoon zoals een boekhouder? Vul dan bij “contactpersoon” je eigen gegevens in.
  • Bij “subnummer” vul je de twee cijfers in die na de B komen in jouw omzetbelastingnummer (dit nummer heb je gekregen in de vaststellingbrief van stap 1).

Stap 3: BTW-aangifte doen

Je gaat nu de officiële BTW-aangifte doen. Je ontvangt van de belastingdienst de aangifte digitaal of op papier. In beide gevallen vul je alléén de rubrieken 1 en 5 in. Als je de aangifte zelf invult, hoef je bij “contactpersoon” niets in te vullen. Je kunt ook jouw eigen gegevens invullen.

Hier kun je een aantal voorbeelden zien hoe je een aangifte moet invullen. Deze kun je er bij houden als je aan de slag gaat!

Online aangifte doen

Meestal gebruik je de online aangifte. Als je automatisch een waarschuwing wilt wanneer je de BTW-aangifte moet doen dan kun je de app BTW-Alert downloaden.

Op papier aangifte doen

Het kan ook voorkomen dat je een papieren aangifte krijgt. Vul de aangifte in en stuur deze op naar de belastingdienst. In de brief die je krijgt staat alles duidelijk aangegeven. Op de voorkant van de aangifte staat de datum waarop de aangifte bij hen binnen moet zijn.

De uitbetaling

Nadat je de aangifte hebt opgestuurd en de belastingdienst deze heeft ontvangen krijg je binnen een aantal weken een brief met de teruggaafbeschikking. Binnen tien werkdagen na de datum op deze brief schrijven zij het bedrag bij op het door jou doorgegeven rekeningnummer (stap 2).

Informatie op deze pagina is onder voorbehoud. Vanwege regelmatige veranderingen in de belastingregels stelt Zonnig Groen zich niet aansprakelijk voor eventuele foutieve vermeldingen in de bovenstaande tekst. Wij doen ons uiterste best altijd de meest recente informatie te verstrekken.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden?
Vraag dan nu een offerte aan.

Ook verdienen met zonnepanelen?

  • Verdien gemiddeld € 1200,- per jaar

  • Gegarandeerd de beste Prijs

  • Binnen 2-6 weken geinstalleerd